Mälarvarvet

7st EBK båtar kom till start till årets Mälarvarv. Seglingen gick i strålande solsken och faktiskt, trots hot om vidstilla, en helt del vind. Vi hade väl allt mellan 0-5 m/s
Kan väl konstatera att det var mer vind i Mälaren än i Skärgården. Ornö Runt som gick samtidigt verkar ha seglat runt i konstant bleke. Faktum var att detta var scenariot även för 2 år sedan, vind i Mälaren bleke i skärgården.
Det var omvänd startordning, så Bosse/Peter var först iväg bland EBK båtarna. De verkar ha kommit iväg fint. För oss på Athenan gick det också bra i början på kryssen upp mot Drottningholm, vi vart snart ifatt många av de som startat strax före, Bl.a Tomas Furrer med sin NF. Det handlade om att hitta och ha tur att komma där det gick lite starkare vindstråk, det gjorde att man kunder tjäna och förlora platser snabbt.
På Spinnackergången tillbaka mot Jungfruholmarna och ner mot Vårby, var det till en början chansartat. I höjd med Flygplansviken hamnar vi i ett total punka, ingen vind alls. Tomas med några till smiter längs strandlinjen på Kungshatt och hittar vind och helt plötsligt är han flera 100m före oss igen.
Väl ute på Fiskarfjärden blir vinden stabilare. Storbåtarna bakifrån (med Uffe i spetsen) har seglat på bra och närmar sig. Även Lars/Anders/Niklas i Carreran kommer fint.
I höjd med Jungrfruholmarna skall man gå igenom startbojarna, vilket Uffe missar. Vi hojtar på honom och han upptäcker sitt misstag och slår tillbaka.
Efter Vårby skall man runt Slagstaholm och runt boj på Rödstensfjärden och tillbaka till mål vid Jungfruholmarna. Vid Slagstaholm glider vi förbi Bosse/Peter, 606an stannar ju gärna när det blir busk kör som bakom Slagstaholm. Vi passerar även Tomas innan boj. Vid bojrundningen blir det tajt, 5-6 båtar på väg in samtidigt. En stackars IF slår bort i panik, för där kommer vi, Uffe, nya EBK seglaren Patrik i Arcona400, en annan Hanse400 och en Fenix.
Carrera gänget som gick bra i början och nästan var ikapp oss, kom aldrig närmare. De hade nog behövt mer rena kryssbogar.
Efter bojrundning blir det bidevindbog, med 10-15 grader öppet ibland, beroende på vindbyar. Uffe faller rejält och tar fart. Medan Aronan och Hanse400an försöker ta oss i lovart. Det blir luffning och lite hojtande, hoppas Arconan to det på rätt sätt. Till slut faller de också av och seglar om oss i lä. Uffe är då före och blir först i mål i denna lilla grupp. Hanse400 lyckas aldrig gå om oss, skulle de också fallt av ordentligt, borde de kunnat gjort det hyggligt enkelt.
Har inte fått resultaten ännu. Uffe var första EBK båt i må, han borde ha kommit 7-8a gissar jag. Bra gjort, då han seglade den stora båten själv.
Resultat kommer på hemsidan