Hemma i Sverige igen

Efter ca 8 veckors segling är vi åter igen i Sverige, det är både skönt, nu vet jag att båten kommer kunna seglas hem i tid. Samtidigt lite vemodigt att resan närmar sig slutet.

Etappen gick från Ålborg i slutet av Limfjorden till Helsingborg. Ålborg hade angjorts sent på kvällen innan, men vi hann precis upp på stan för att köpa varsin pizza som vi åt i båten. Innan läggdags fick vi också en välbehövlig dusch.


Ålborgs stad var en blandning av nytt och gammalt i en spännande blandning. Tyvärr han vi inte se något av staden förutom från sjön.

Innan avfärd fick roderlagret en ny dusch med teflonspray, 110% focken tape på en brusten våd. Vi fick också tillverka en ny specialskruv till Furlexen i bästa Mcgyver anda med hjälp av en borrmaskin och en fil. Skruven hade skruvats ut under seglingen på Nordsjön och gått förlorad, tur att åtminstone en satt kvar som var mall för nytillverkningen.

Roderlagret smörjs igen

Kattegatt nåddes på tidiga eftermiddagen. Utseglingen från Hals går i en smal ränna mellan sandbankar. Felnavigering kan ge ödestigra resultat, kanske det var fallet för den här fiskebåten?


Vinden var sydlig och vår kurs gick rakt mot Anholt. Vinden vred dock mot sydväst och vi klarade sydmärket söder om Anholt med en marginal om ca 40 m, efter att ha seglat på en kryssbog i ca 40nm. Det gjorde att vi nu seglat mer än 400 nm på styrbords bog i sträck…

Limfjorden som sträcker sig genom Danmark och Kattegatt.

Seglingen över Kattegatt var nära 100 nm och Helsingborg anlöptes vid 6.00 på lördag morgon. Området sydost om Anholt var väldigt trafikerat utav både fiskebåtar och lastfartyg. Däremot såg vi väldigt få segelbåtar, kanske är säsongen över?


Ett par timmar senare kom Alex och Niklas med bil från Stockholm och Steven, Janne och Mårten tog bilen tillbaka.


Nu påbörjas sista etappen runt Skåne och upp mot hemmahamnen, totalt 9 vänner har nu hjälpt till med seglingen!