Nästan hemma?

Konstigt hur man ställer om i avståndsuppfattning. Jag har aldrig tidigare seglat så långt att jag rundat upp runt Skåne, ändå käns det som om vi är nästan hemma. Idag seglade vi från Helsingborg till Falsterbo kanalen. Dagens etapp var blyga 40 nm, men det har blåst upp till 13 m/s och varit kryss. Söder om kanalen har vinden varit upp till 17 m/s, det tyckte vi att båt och besättning kunde slippa.Seglingen var superfin med mestadels sol, men en liten skur vilket passade en Skottlandsseglare? Vindstyrkan varierade under dagen och vi har seglat med ett rev, slagit ut det, tagit in det igen och till slut två rev, också det en typisk Skottsk revexercis.

Öresundsbron passerades under Flintrännan, som egentligen är ämnad för kommersiell trafik, men vi höll oss ur farleden utom just vid bropassagen. Man måste bara bli imponerad av dessa stora byggnadsverk. 204 meter höga pyloner, segefri höjd på 57 meter och en segelfri bredd på 370 (spannet är 490) meter). Totalt är bron 7.8 km lång. Priset för en enkelresa med bil är 520 kronor, det är gratis att segla under och vinden är fri. Tänk vad segling är fantastiskt!


Slutdestinationen för dagen är hamnen norr om Falsterbo kanalen. Hamnen är väl skyddad för sjö, men öppen för vind. Vi hittade en plats som var mellan pålar, men vinden i ryggen. Vi tog ut svängen och gick med rätt bra fart för att inte driva ner i sidled… och fastnade på en lerbank! Full back gjorde att vi kom loss och sedan val av en annan plats. Nu gick det bättre, men det var en plats för en typ 50 fotare så båten ser ut som en jolle mellan två stora Hansebåtar.


Bron i Falsterbo kanalen

Niklas och Alex lånade cyklar och trampade till ICA i Ljunghusen för att söka en termos, men ingen lycka. Det slog inte ner deras humör, istället hittade de en busshållplats och en buss till Skanör. Nu hittade de en termos! I morgon blir det kaffe under seglingen!

2 reaktioner på ”Nästan hemma?”

  1. Så Alex har börjat dricka kaffe, det var på tiden!
    Då är det bara skippern kvar 🙂

Kommentarer är stängda.