Portavadie

Dagens segling gick till Portavadie. Vi gick de sista slussarna ut till saltsjön på förmiddagen och sa hej till vår slusshjälp, en duktig kille som hjälpte oss genom Crinnan.


Väl ute på fjärden hissade vi segel, ett rev och vår lilla stormfock. Lite lite i vinden som var ca 5-8 m/s. Men som vanligt så ökade vinden och innan vi seglat de 12 nm till Portavadie såg hade vi en kryssbog på 15 m/s. Vid det laget hade vi två rev i storen.


Portavadie är riktigt lyxigt, första stället med riktigt fina duschar, kidsen tyckte det var SPA kvalitet med platttång och dyr tvål. Vi besökte deras badanläggning, härligt varm utomhuspool att sitta i och titta ut över fjärden där det blåste hårt.

När man talar om väderprognoser, hur väljer man segel när nästa 24 timmar (nästa dag), säger:

I morgon ska det alltså blåsa 5.5 – 20.7 m/s!!! Vilken segelsättning ska man ta? Full stor och Genua eller bara stormfocken? Typiska frågeställningar när man seglar i Skottland, för det har hela tiden varit väldigt stora spann i prognostiserade vind styrkor. Tur att vi har en väldigt kort sträcka i morgon, typ 3 nm.

Till slut, som Anders snabbt konstaterade, vi hade kortbyxor igår, hela dagen. Idag var vi tillbaka till seglarställ och regn.