Kanaltips

Nu har vi gått igenom större delen av Crinan Canal. Det finns två lärdomar:

  • Dra för och aktertampen till vinsch.
  • Köp hjälp från Yot spot.

Vi såg stackars damer som stod på fördäck och försökte hålla i förtampen med gubben bak hojtandes; ’håll i!’. När trycket blev för stort så var de tvungen att släppa med kaos som följd. Det man ska veta i dessa slussar är att de öppnar luckor under ytan som fyller slussen på väldigt kort tid. Är man längst fram i slussen blir trycket i förtampen väldigt hårt, speciellt när man slussar upp.

Om man är färre än tre vuxna på båten klarar man i princip inte att slussa i Crinnan utan hjälp. När man åker in i slussen behöver man någon att kasta upp tamparna till, och när man slussar ner behöver någon lägga lös tampen. Dessutom måste man sköta luckorna i slussporten samt öppna och stänga portarna, vilket i längden är rätt tungt. Vi är sjukt glada att vi fick tipset att hyra studenter från Yot spot, klart värt 50£.

Vad som också är praktiskt är att ha en fenderplanka. Vi har en bit formplyfa som vi hänger utanför fendrarna mot slussväggen. Det är bra för att dels skydda fendrarna mot allt slime på slussväggen. Dessutom finns ibland stora hål eller tex stegar där fendrarna ’trillar in’ och tappar sin verkan.

Huggsexa om att komma med i de första slussarna på morgonen
Kanalens första del var väldigt smal.

Fascinerande att färdas tiotals meter upp med bara en smal jordvall emellan

Militären i Storbritannien är mer aktiv än hemma, i Loch Ness blev vi överflugna av 7 jetfighters i formation på låg höjd (av naturliga skäl hann vi inte få fram ngn kamera). Idag flög en helikopter över våra huvuden. Av en slump höll Lovisa i min IPad och kunde fånga den på bild.

Dagens läsarfråga:

Vad är annorlunda på bilden nedan (ni får svaret i morgon).

3 reaktioner på ”Kanaltips”

  1. Svar till dagens fråga:
    Det som är annorlunda är att ni har shorts och inte regnjacka ?

  2. Shorts verkar ju som en bra gissning, men eftersom den är tagen gissar jag whisky i vattenflaskan 🙂

  3. Definitivt är det kortbraller. Det är inte ofta man kan ha det i Skottland. Tjock yllekilt och ullstrumpor är deras motsvarighet.

Kommentarer är stängda.