Whisky!

Idag har vi äntligen varit på en guidad tur på ett distilleri i Tobermory. Distilleriet ligger precis i anslutning till hamnen, så det var ett bra tillfälle där det kändes tryggt att lämna barnen själva i båten.

Tobermorys destilleri öppnades 1798 och var igång till första världskriget. Det återöppnade 1972. De tre första åren får inte whiskyn säljas som Scotch, och först efter 10 år är den riktiga produkten klar, man förstår att det var dyrt och hög risk för de som startade om produktionen.

Vägning och malning av kornet
I nästa steg blandas jäst i, det får jäsa till 7% alkoholstyrka

Vätskan destilleras i omgångar, först till 22% och sen till 43%

Därefter lagras whiskyn i ekfat. Tobermory använder gamla Burboun fat eller sherryfat från Spanien beroende slutprodukt.

Tobermory har två olika whiskys, en rökig och en vanlig. Den rökiga smaken kommer utav att man bränner Peat, som verkar vara typ torv. Röken blåses genom kornet när den torkas.

Vi var i Oban igår, efter att ha gått i svag motström hela vägen från Ardfern. Passagen av Dorus Mor (låter som ett namn från sagan om ringen), gick bra igen. Lite virvlar och små races, men inget obehagligt. Men kolla på det här klippet på youtube för att förstå hur denna tidal gate kan vara: https://m.youtube.com/watch?v=P-dd2-u6y4Y

Dagens segling till Tobermory var ömsom i fin akterlig vind upp till 9m/s, men också motorgång emellan då vinden dog ut mellan skurarna. Vi han med ett par slottsruiner längs vägen, så ingen ruinabstinens idag?

Fyren på Lismores södra udde, här kan det vara väldigt strömt och vi fick fina 2 knops medström.

Staden Tobermory är fantastiskt trevlig med sina färgglada hus längs strandpromenaden, och med många pubar, vi hoppas kunna besöka ngn i kväll.


Till slut, vi hittade vi en kul sida på Blur om fördomar om seglare och deras båtar: www.blur.se/about/fordommar/

Arcona: Managementskonsult som vill pensionera sig vid 50. Kanske kan man jobba från navbordet? Gillar att titta på telltales och navigerar efter guiden med Sveriges bästa restauranger. Kör en Volvo V70 AWD.

Att segla på telltailsen är ett måste. Vi gillar ju att gå på restaurang när man kommer i hamn, och AK vill ju köpa en xc70, så ngn form av träffsäkerhet fanns ju?

En reaktion på ”Whisky!”

Kommentarer är stängda.