Watski 2 start del 2

Reesan från Oxelsösund till VIsby var just så där…. så man säger själv att aldrig mer havskappsegling. Nåväl vad hände egentligen. Starten var, kan man säga konservativ, vi gav väl bort ungefär 1 minut. Byigt men snett akerifrån. Jag tror alla startande i vår grupp broachade på genua och stor på vägen ut, några flera gånnger så det blev lite nära mellan vissa båtar. Hur som vid Grässkar är vi klart först. Nu plattläns upp mot Landsort. Vinden är ganska frisk men vi betsämmer att dra upp gennakern i mörkret och det går ok vi slörar iväg i 10-12 knop. Tyvärr lirar det inte att platta så vi tänker skära ut gippa och skära tillbaka. Gippen gick käpprätt åt…. Vi seglar utan försegel överuvudtaget i c:a en timme. Tracken innan Landsort lämnar ju en del övrigt att önska som synes…
Nåvä runt Landsort angöring och sträckbog med marginal mot Visby både i verkligheten och enligt våra PC program. Så vi släpper lite höjd och styr drirekt mot Visby, Farten är riktigt bra och vi seglar om ett antal både i lovart och lä, svårt att i mörkret veta vem dock. Vinden ökar vi seglar bitvis i 15m/s (alltså inte bara byar). Ett rev + genua, det lutar gungar och sedan när det så småningom kommer regn också blir det inte kul. Glöm sova & äta, magarna är i olag men ingen mår illa på riktigt, fryser som f-n. Försöker knoppa till, liggande på durken i sittbrunn, vilar i alla fall hjärnan… Vinden börjar vrida emot lite men fortfarande en bog
Någon gång på morgonkulan går halshornet på genuan sönder, det är inte riktig läge att byta segel så vi rullar in 3 varv men förliket är ju helt slappt så fortsatta kryssen blir det ingen bra höjd i den tuffa vinden. VI gör en tre fyra slag innan vi anlöper Visby i totalt tokregn minst 12m/s, trötta och slitna klockan kvart över 10 på Torsdags morgonen. Känns ok att få ligga still. Både uffe och jag somnar in ganska fort. Vaknar efte några timmar solen skiner och livet känns inte alls så hoplöst som för några timmar sedan. Det blir en fortsättning på racet …. lite småsaker att fixa först.
• Kommentarer(1)//kappsegla.ekerobk.se/#post40
• Nu är det snart dags…. Det har under dagen blåst byar upp till 16 m/s inne i hamnen så dagen har mest gått åt till att försöka förstå vad det egentligen skall bli för väder. Vi startar 20:30 i kväll och de som vill kan följa oss på http://www.watski2star.se/. Vi har en GSM sändare ombord vilken skall uppdatera vår position med jämna mellanrum. Plåstren är på datorerna laddade. Om alla hjälp program stämmer så lär vi få en ok undanvind från oxelösund upp mot landsort i runt 10m/s sedan blir det bidevind, kanske några slag ned mot visby där vi bör landa någon gång på förmiddagen för ett 6 timmars pitstop. Vi har laddat med en ny genua trots ganska friska vindprognoser, den lär ska gå att segla delvis inrullad. Gennakern är klar huruvida den kommer att luftas återstår att se….
• Mycket tveksamt om vi skriver något mer innan visby, hoppas mest på att få behålla mat och humörunder natten 🙂
• Vi hörs Leffe & Uffe