SRS kappsegling 180823

Återigen levererar Kyrkfjärden en härlig dag på sjön. Vi var 6 båtar till start. Tre J/70 och tre familjebåtar. Idag hade åter ungdomarna tagit kommandot på Klubb J/70. Robban var med för första gången i år. Roligt att i varje fall en Smaragd är ute och seglar.

Starten var Tony och Firsten bäst iväg. Själv kämpade jag förtvivlat att försöka få in focken. Den är nästan helt omöjlig att justeras. Men vi var med i varje fall. Vi gick mot EBK men tyvärr verkade som de båtar som slog bort fick en fördel. Vid första märket var vi sist och Tony först. Men sedan är det detta med att förstå banan. Firsten rundade åt fel håll och var tvungen att runda om och kom efter alla andra båtar. På halvvindarna tog Firsten oss och vi hängde på lite efter fältet. Team Gullan försatte bra och ökade avståndet till fältet. Team Gullan med 50% ordinarie besättning gjorde en riktigt bra segling. Vi gjorde några taktiska fel när vi tappade Firsten. Sedan vid spinnakerseglingen Var som vanligt J/70 båtarna snabbt upp med gennakern. På min båt gick allt trööögt. Vi fick upp spinnakern tog en snabb gipp sedan var det dags att ta ner spinnakerbom och tillslut spinnakern. Vi han inte trimma under färden ner. Efter första spinnakern var Team Gullan först efter låg Ace Of Base med Bosse som rorsman. Sedan låg Robban bra till. Andra kryssen var lika trögskotat som första men nu började vi få fart i båten och fin trimning av segel var bara att glömma. Vi kom ifatt framförvarande båtar. Andra spinnakern tågade Gullan och Ace Of Base på medans vi taggade ikapp framförvarande båtar. Vi kom ikapp Robban och Närmade oss de andra. Sista kryssen hade vi fått ordning på Trimmet och gick riktigt bra. Vi hade mycket högre höjd än J/70 och Firsten och kom ifatt och rundade före den. Med detta med spinnaker det tar tid att få upp. Men vi lyckades till slut att gå imål som trea i denna afton stax föra sista J/70 och Firsten. Team Gullan var redigt före och mellan oss var Ace Of Base. Beräknad tid var jag minutern efter Gullan som vann denna afton.

Sammanfattning. Min båt är svårhanterad. Dags att smörja vinschar bättre fictionsringar till focken.

Allt måste bli enklare att hantera ombord om den skall kappseglas. Just nu är det lika svårt att skota min båt som Jannes genua på X-372.

Vad mycket enklare det är med mindre båtar. Nu får man försöka få in focken i kryssen och detta med fintrim orkan man inte med.

/Mårten