Runt Skåne

I morse var det tidig väckning och avsegling för att hinna med broöppningen kl 07.00 eftersom nästa öppning var 09.00. Vi åt frukost på väg genom kanalen och satte segel när vi kommit ut på andra sidan. Vinden låg kvar på SW och vi seglade med 110% focken som vi åter igen reparerat kvällen innan. Den här gången var seglet torrare och framförallt hade Alex med sig större bitar märkduk som täckte hela det skadade området.

Seglet på bordet i kajutan

Vi passerade Trelleborg och fick hålla undan från ett antal färjor som var på väg in och ut. Lite senare rundade vi Sveriges kap horn, dvs sydligaste udden, Smygehuk. Eftersom vi är på femtionde breddgraden så kallar vi det för screaming fifties även här?


Dagen bjöd vidare på fin spinnackersegling, men fram emot Ystad ville inte vädergudarna mer och både vid och sol försvann.  Istället blev det motorgång i regnskurar, men vi slapp de värsta molnen som såg rätt elaka ut med kraftigt regn och kanske tom åska. Istället fick vi ägna oss åt kultur. Ale stenar syntes på på håll och den här gången passerades Sandhammaren i dagsljus och på håll syntes den fina Heidenstam fyren.

Ale stenar från ruffen
Bild från nätet, totalt 59 stenar om vardera ca 5 ton, hur baxade järnåldersmänniskorna dit dem???
Sandhammaren och dess Heidenstamfyr
Efter Heidenstamfyren girade vi norr ut de sista 12 nm. Nu kom vinden tillbaka och vi satte åter segel. Tyvärr var det även åska i det här molnet förutom ett riktigt skyfall. Vi råkade ut för regnet, men som tur var passerade åskan precis bakom oss. Vinden blev det inte mycket med, så bara ett kort tag senare var seglen nertagna igen. Simrishamn hamn nåddes och vi förtöjde och tog en välförtjänt öl och lite nötter.