Ovanligt låga jet-strömmar i år

Vi talade precis med harbour master i Largs som förklarade att vädret i sommar är det sämsta på många många år. Detta skulle tydligen bero på de ovanligt låga jetströmmarna. Om detta stämmer kan jag inte svara för, men jag vet att det har regnat och blåst vår tid på Skottlands västsida. Vi fick också veta att ostliga vindar är betydligt mer byiga än de västliga. Det stämde definitivt idag, vi hade allt från 2 till 19 m/s. Detta stämde också med prognosen som sa 2 till 7 Beaufort. Eftersom vi är läraktiga personer hade vi valt helt rätt segelsättning idag, dvs stormfocken och två rev i storen, såkallad Skottskt standardsegelsättning?

Inga shorts och t-shirts så långt ögat når.
Ingen mening med för mycket segel, det räcker ändå till.
 

Jag talade med ett äldre par i en HR 54, han sa att han bara rullade ut halva storen och genuan nu för tiden, det gick ändå över 7 knop. Dessutom stod Gin och tonicen kvar på bordet. Vi har som sagt lärt oss att ha lite segel, men GTn får vänta till hamnen.

Nu är vi förtöjda i Largs, kanske inte den mest pittoreska hamnen, men bättre skyddad än port Bannavie som vi tänkt oss. Där blåste det rakt in, och 19 m/s hade nog letat sig in bakom vågbrytaren, så vi tog och valde ett säkert kort. Det är också lite kul att se en jätte hamnsom denna. De har stor båttillbehörsaffär, segelmakeri, restaurang, flera båtförsäljare.

Largs, som Bullandö * 2

Till sist, man vet aldrig vad ungarna hittar på när man är ute och seglar, men beviset fanns i iPadens fotobibliotek:

En reaktion på ”Ovanligt låga jet-strömmar i år”

  1. Följer er varje dag, otroligt bra blogg! De låga jetsteömmarna är kanske även orsaken till den relativt sett moderata temperaturen här hemma. ??? // Alex

Kommentarer är stängda.