Lata dagar

Nu har vi legat en natt ovanför slussarna i Banavie och idag gick vi ner genom Neptun stair case, förbi två svängbroar och slutligen en dubbelsluss, total sträcka ca 1,5km. Vi ligger nu förtöjda i hamnbassängen innan slussen ut i Saltsjön.
Tanken är att komma ut tidigt i morgon bitti för att pricka högvattnet så att vi får medström i princip hela vägen till Oban (ca 29nm). Det ska bli spännande att känna på Seglingvattnen på Skottska västkusten. 

Igår besökte vi Fort Williams, en mindre stad med en prommenadgata. De flesta affärerna fokuserade på att sälja hiking utrustning, eftersom många går på tur och bestiger Ben Nevis. Detta berg sägs ligga inhöljt i moln 340 dagar om året, men vi fick en i princip molnfri dag idag. Kvarvarande butiker sålde Whisky, helst från det lokala destilliriet Ben Nevis. Lokalbefolkningen verkade dock något frustrerade över att destilleriet numer ägs av Japaner.

Ben Nevis, Storbritanniens högsta berg, 1345 meter högt.

Från vår kajplats såg vi också det fina ångtåget Jacobite. Vi tänkte först åka med det på sin tur till Mallaig, men blev lite snåla när vi insåg att det skull kosta ca 1000 kr för familjen. Vi får hålla till godo med en bild från Internet.


Senare på dagen hissade AK upp mig i masten för att sätta på ett nytt glas på motorlantärnan, det andra den här semestern. Det har blivit en dålig vana att slå av glaset med 110% focken. Den här gången tejpade vi också fast glaset med vävtejp, hoppas det håller.


Vädret följs givetvis nogsamt, vi tittar mycket på Windy, där får jag en bra överblick och förståelse vad som ska ske. AK kollar gärna på Metoffice, som verkar vara Storbritanniens motsvarighet till SMHI. Tillsammans så får vi en bra prognos.

Bra överblick om hur vädret ska utveckla sig.
Lokalprognos per område, det tar lite tid att kalibrera sig på Beaufort skalan för vindhastighet.
 

AK hittade också en alternativ källa för väderprognos: