Ekerö 2013 22 aug

Kvällens segling började Göran bäst och kom iväg ordentligt. Själva seglade vi lite mer gentlemananmässigt och lät alla andra starta i lugn och ro sedan lade vi oss bakon största båt för att slippa få för mycket fart i båten. X-372 är helt enkelt klumpigare än en Nova. Man måste undvika allt för många manöverar och förseglet fastnar på allt på vägen runt fördäcket vid slagen. Själv hade jag lite extra att göra på jobbet och hemma och kom ner till klubben lite sent och glömda klocka och nycken till klubben medan Janne som vanligt inte hade en enda fungerande klocka på båten. Starta till frökenur ger ingen bra överblick. Vi var sena ut till start och hade ingen koll på något förutom att försökt trimma in seglerna innan start. Starten kom 10 minuter för tidigt för oss. Vädret denna dagen var jättefint och det fanns svaga nord till nordost bris. Seglingen började med en kort kryss som gick över till 4st följa John bogar i bästa torsdagsstil. Efter dessa bogar låg Göran i topp och vi hade tagit oss förbi Carreran och Uffe. Tyvärr var Robban sen till start och hade ingen pejl på banan och trodde målgången var tidigare. Efter följa john bogarna vart det två varv på en kryss länsbana där knaprade vi in på Göran sakta men säkert. Göran gjorde allt att ge oss skitvind på kryssen och när vi kom fatt försökta han tvinga ner våran spinnaker genom att hastigt skära upp men vi hade tillräckligt bra vind och kunde glida runt honom. Vi var ca 40 sekunder före Göran i mål och efter Göran kom Uffe. Göran vann denna kvällen vi kom tvåa och Alex som seglade strax efter Carreran kom trea. Jag tycket Alex gjorde sin bästa segling med sin båt och både Janne och Kenta ombord var nöjda med målskottet. Själv kommer jag ihåg varför jag uppskattar små båtar allt är mycket enklare på en mindre båt. Tre mans besättning öven i lätta vindar är alldeles för lite för Jannes 80-tals kappseglare. Sedan är X-372 utrusting och skick i Janne standard. Detta var faktiskt mer träning än vad en Nova ger under ett kvällsrace. Det är svårt med Genua och spinnakerbom på däck, bommen borde upp på storbommen för att klara dessa korta banor. Jag tror Janne uppskattade när vi kryssade ikapp Göran på bättre fart. Själv fick jag en inblick hur det var under kappsegling på 80-talets stora genuabåtar. Nu är vi fulltrimmade inför KM. En bättre start och svaga vindar kanske vi kan få till KM i år. Resultat /Mårten