SM 2012 606 ”Marstrand”

Äntligen ska man få segla SM på västkusten och särskilt på västkustens pärla Marstrand. Det borde ha varit ett SM med rikligt med vind, strömmar och jämna förhållande. Det enda som riktigt gav det som det skulle var strömmen som vi var tvungen att kämpa emot på kryssen. Som starkast var strömmen 1.5 knop och vi seglade i lättvind. Kryssarna tog tid medans spinnakerboggarna var jätte korta. Det är inte undra på att Västkustseglare blir bra på kryssegling. Men Marstrand är jättefint och västkusten med sina kala klippor är fantastiskt fint. Vinden var svag till frånvarande i 6 av 8 seglingar. En segling kom det lite regn och därmed lite vind.

Turnup. Segling i lättvind och vi hade USEL båtfart. Storen är inmätt 2007 och börjar bli lite gammal focken är ett år nyare. Men seglarna är endast använda under Rikscupseglingar och inga träningar. Vi har väldigt svårt med båtfart när det är svaga vindar. Mariehamns andra dag forsatte och vi hade några få båtar efter oss och vi vill mer just nu än vi kan.

Dag 1)

1 seglingen det kommer en oväntad front och regn och vi får starta SM med vind. Första bogen kommer ett vindvrid på 20% och vi är på rätt kant och kan komma upp bland toppbåtarna och vi tappar några båtar under nästa kryss men tar en fin 12 placering.

2 seglingen: Mer regn och mer vind nu börjar man få ta hem på allt och börja hänga passar oss bra och vi seglar in på en 18 placering.

3:e seglingen. Nu är det betygligt lättare och mycket ström och åter igen har vi svårt att få gång i båten och kommer sämre än vad vi kommer på en tråkig 31 placering.

4:e racet. Återingen trögt i lätta vinden och tillslut en 27 placering.

Dag 2)

5:e seglingen: Denna dagen funkar ingenting. Börjar med en bra start och gör en hyfsad första kryss. Vi har inte 100% höjd i båten och saknar lite fart mot toppbåtarna. Vi är bra med under hela kryssen tills vi ska runda och här tar det tvärstopp i den starka strömmen. Vi tappade från en 10 placering till att ha 3 båtar efter oss. Vi 130 lyckades inte alla och vi behövde 4 försök för att komma runt märket. Vi tog några båtar under sista varvet och slutade 33a.

6:e racet. Tjuvstart och vi seglade åter uselt och 2*valde att gå långt ut på fel kant li lyckades endast ha tre båtar efter oss i mål. Sista kryssen valde vi rätt kant i början men vår målgång tappade vi minste 13 båtar sista 400 meterna.

7:e racet. Dålig start men andra varvet tog vi upp oss till en 25 placering. Vi tappade återigen tappa en hel hög båtar genom et taskig gång vid mål. Denna dag var inte vår dag, många misstag blev det. Varför håller man på med denna sport???

Dag 3)

8 Racet. Vi fick vänta en timme innan det kom vind. Vi hade soligt väder och vi mådde bra. När vinden kom blev det en sämre start och vi hade svårt att komma loss men vi gick ut på samma kant som två toppbåtar men återigen var vi allt för långt bak på fel kant och hade endast tre båtar efter oss. Spinnen tog vi några båtar och sista varvet tog vi en hel hög båtar och efter en riktigt bra avslutning kom vi på en 23 placering.

Totalt kom vi 28 (41).

Summering av SM 2012.

  • Vi saknar fart och kraft att få en bra lucka efter starten.
  • Tidvis har vi bra gång i båten men har supersvårt att segla i störda vindar.
  • Vi måste bli bättre att hitta luckor med fri vind för att undvika att vi tappar fart och höjd i båten.
  • Måste få bättre fart på båten efter start.
  • Vi måste minska våra misstag.
  • Vi måste lära oss att inte alltid segla ut till världens ände, allt för många gånger har vi på slutet av kryssen fått halvvinda ner till rundningsbojen.
  • Nya segel???

/Mårten