Torsdagssegling 100826

Ny kväll på Kyrkfjärden och behagligt som alltid !

Vinden låg från nord, Windguru hade sagt 2-3m/s och det stämde väl på Kyrkfjärden. Intressant var dock att nät vi var på vär mot Norsborspricken och ute på Rödskärsfjärden blåste det över 6m/s, men det var bara där.

Banan låg med start utanför vid Sandudden, läns ned till Sturehov, halvvind til Norsborg, bidevind till Sandudden, läns Sturehov och till sist en kryss tillbaka till målet vid Sandudden.

Länsstart är ju lite speciellt. Johan/Johan med Bannern kom att bjuda på lite action i starten när de kom slörande inför babord mot start medans vi övriga kom från styrbord, det slutade med 2 starffvarv. Hjärnsläpp var Johans kommentar efteråt !

Seglingen kommer iväg. Mårten seglar själv i en av klubbens 606or. När spin väl är uppe har han ju ingen direkt nackdel av det och glider iväg först av alla. På halvvinden får vi i Hansen upp farten och ligger snart först i fältet. De som har spin försöker fortsätta med den, dock utan större fram gång. Carrerran som har en stor och bred spinnaker, bjuder på ett sällan skådat tvärstopp när spinnen snarare börjar dra bakåt än framåt på halvvinden. Nästa kristiska del av banan blir rundningen av Fantholmen. Uffe meddelar besättningen, dvs mig Janne att nu har vi vår chans. Han räknar med att masten sticker så högt att vi skall kunna fånga vinden ovanför Fantholmen och därmed smita nära. Sagt och gjort med gott resultat. Dessutom är ju seglare bra på följa john, så de andra kanske försöker gå nära också. Vi konstaterar dock att de fastnade betydligt mer i den lätta vinden. Värst tycker Mårten det är som dessutom fått Janne/Nisse i Facilen i lovart. Sista lillvarvet tuffar på i hyggligt lätt och jämn vind.

Till slut vinner Mårten igen, han tycks ha hittat höstformen (inte första gången) och Janne/Nisse tar en i raden av andra platser för säsongen, samt att vi i Hansen tar sista pallplatsen.

/Janne