Mariefredseglingen 2010

Mariefredseglingen 2010.

Vinden var SV 2-6 m/s och vädret var uppehåll på förmiddagen men en kort och intensiv regnskur kom eftermålgång. Alla båtar startar efter omvänt SRS och alla kom iväg hyfsat förutom Kenta/Hasse som inte riktigt hade koll på SRSet. Det var en grupp framför mig och långt bakom mig startade högSRSarna som var en egen grupp. Jag såg aldrig till storbåtarna men kan tänka att de hade en hård kamp mellan båtarna. En båt på 1.28 och två 1.29. Jag tycker det är roligt för stor båtarna att de är flera och har en kamp i kampen.

Ute på banan jagade jag ifatt framförvarande båtar. Första bogen var lite öppen bidevind.

Kenta broachade två gånger under denna bog. Novan hade fin fart och efter halva sträckan ledda jag inför kryssen. Bakom mig var Kenta tätt följd av Banner 28:an.sedan var det en lucka ner till nästa båt. Väl på kryssen seglade jag ifrån de andra på bättre höjd och vägval. När jag hade kommit 1/3 av kryssen såg jag en storbåt X119, skulle den hinna ifatt. Det är helt omöjligt att veta hur man ligger till mot höglysarna. Men efter ett tag såg jag att det tog tid för storlysarna att komma ifatt. Mitt vägval mot mål var att finna max vind hela tiden. Jag kom först i mål sedan tog det en stund till nästa båt kom i mål. Tvåa var Johan i Banner 28, Trea Leif i Larsen 28. Johan kryssade mycket bra idag med Bannern 28. Han hade till sin hjälp en annan Banner 28 ägare som hjälpe till med farten. Hoppas Johan har snappat upp en del tipps. Jag tyckte var roligt för Johan och han var verkligen värd en seger efter bra segling. Hade banan varit tio minuter längre hade nog Björn i X-119 kommit tvåa. De forsade fram bakom mig.

På kvällen stannade tio båtar och vi och 1000 mygg hade kalas på kajen.

Sötpris delades ut till alla barn. Vinnaren fick nöja sig med segernssötma.

Hasse som föreslog denna typ av seglingen för X år sedan var med för första gången.

/Mårten