Segling

Att segla kappsegla kan vara en pina, men det kan också vara underbart. Och fram för allt det kan svänga mycket snabbt mellan dessa två tillstånd det vet alla som har prövat på att kappsegla. Det är väl även det som är en stor del av tjusningen med att just tävla i segling. Jag tror att alla seglare mer eller minder tävlar lite när det är ute och seglar. Känner ni igen det här?
-Jag ser att jag tar in lite på båten som seglar framför mig på Björken, jag skall banne mig ta in eller rent av segla ikap honom eller henne.
-Jag skall hålla den där båten bakom mig så länge som det bara går.
-Jag måste trimma seglen lite så att jag går högre eller fortare eller…
Om man någon gång får dessa tankar när man är ute och seglar då är man kappseglare och borde någon gång per år vara med och testa på lite kappsegling. Man blir duktigare på att hantera sin båt om man lär känna den bra. Och man lär känna en båt bra om man utsätter sig själv och båten för lite prövningar. Därför bla tycker jag att fler skall vara med och pröva på att kappsegla med oss i EBK eller på annan plats med för den delen.
Det finns en bra chans nu på torsdag då vi har torsdagssegling. Man kan välja SRS/LYS eller familjeklass. På lördag så går Mälarvarvet av stapeln med start vid GSS Jungfruholmarna. En mycket trevlig och enkel kappsegling där man startar på samma sätt som vi startar vår Mariefredsegling. Dvs enskild start efter SRS/Lys tal. Ett antal EBK båtar finns redan anmälda. Segla er egen eller hör av er så kan ni vara gast på en annan båt.
På tal om att lära känna sin båt så tror jag att Ulf Suhr och Leif Persson verkligen kommer att lära känna en Hanse 430 senare i veckan. De skall om allt går enligt planen segla Watski Twostar senare i veckan. Ut på havet och kappsegla två gubbar på en 43 fotsbåt, detta kan vara ett bra sätt att lära känna sin båt och sig själv med för den delen. Hoppas det går bra för dem, vi håller tummarna.
Ett annat sätt att lära känna sig själv och båten är att deltaga i en Rikscuptävling för 606. Svårt är det att segla för det är trångt och mycket duktiga seglare ivägen för en. Fri vind existerar bara under korta stunder och det kan vara ytterst svårt att finna takten i små korta vindvred. Vika skall jag slå på och vilka skall jag avstå. För mig och Mårten så var vi som två tjuriga gamla gubbar efter lördagen då det hade gått lite troll i seglingen. Lördagens första segling var bra dock men sen tog nog vallan slut för det var bakhalt resten av dagen. Men sinnesstämmningen var betydligt bättre efter söndagens segling då vi helt plötsligt hade funnit rätt i starten och på banan. Helt plötsligt var vi två goa gubbar istället. en 13:e 5:e,11:e plats gjorde oss på bra humör då vår ambition var att ha våra placeringar mellan femton och tio med någon topp tio placering. Det var där vi hade möjlighet att vara med den seglingskompetens som vi har just för tillfället i 606 klassen och med den konkurrens som fanns vid detta tillfälle. Som sagt det kan svänga inte bara i hocky utan även i segling.
En klok man sa till mig, Göran säg aldrig vad du tänker tänk på vad du tänker istället för du läcker dina tankar ut ur dig. Tänk på det!

/Göran