Min summering av Kvalet till Allsvenskan.

Fredagen var först en lång åktur till Marstrand där vi hade boende. Sedan vid 17 tiden hade vi träning och den gick jätte bra. Vi hade bra manövrar och jämfört med andra som tränade hade vi en fantastisk höjd på kryssen men det var måttlig vind och denna vinden behärskar vi när det inte är stressig miljö.

Lördagen:

Denna dagen började i katastrof. Först kryssade vi upp för att testa gennackern och på vägen med broachade vi först vid sättning och nästa gång vid första gippen. Bra start och ingen runt oss broachade. Hade vi seglat J/70 förut?

Först start:

Vi var med och kort innan start skulle vi rulla ut förseglet men det tog stopp halvvägs. Vi drog och drog ingen hände tillslut hittade vi problemet och det var reklam kristermärket som hade lossnat och lagt sig runt seglet så vi inte fick ut seglet. Jag gick fram och tog bort dekalen och kastade den i vattnet i ren ilska. Vi var klart sist iväg i starten och rundade sista upp i kryss märken. När vi rundade och skulle hissa gennakern så trålade vi den ordentligt. Sedan var den seglingen slut och vi åkte i mål lång efter andra båtar.

Vi hade andra otur grejer som hände oss som inte borde händ som vi tappade på. En gång fastnade en gaj under den trasiga krockkudden i fören som båten har. En gång fastnade på samma båt tackline. På en annan båt var inte för luckan stängd och tackline fastnade i förluckan vilket sinkade en sättning.

Hur som helst vi började uselt med tre 6 placeringar sedan var vårat hopp att ta oss till Allsvenskan över.

Lördagen: Det var mycket vind och vi var i båten sämre på alla positioner än andra båtar. Vi är helt enkelt oerfarna i J/70 när det blåser och kanske var vi alla ovana i våra positioner förutom Janne.

Vi hade sämre höjd på kryssen i hårdvinden är andra men god fart. Vi saknar mod, kvickhet och taktik när det gäller att segla taktiskt mot andra båtar. När vi inte fick till höjden i båten hade vi ingen möjlighet att trimma om för att ändra på detta. jag har inte sett på vårat trim under hela helgen. Jag som tyngst i båten var tvungen att vara med fötterna ut och tynga ner båten och jag tycker det är helt omöjligt att hjälpa till med trim i båten. Vi satt tre på railen med fötterna utåt under kryssen och den enda som hade möjlighet att se seglerna är Janne som ska styra båten. Hur trimmar man en båt när man sitter med fötterna ut och allt sker bakom ryggen? Jag tror Janne fick för lite hjälp i båten.

Sättning av spinnaker tappade vi mycket tid. Det tog tid att gippa båten innan sättningarna kunde påbörjas. Gippar och nertagning gick ganska bra över lag.

Vi hade svårt i trånga läget att komma ut och vi har allt för svårt att få övertag på andra båtar i närdueller.

Lördagen gjorde vi två tjuvstarter.

Söndagen var bättre men vi hade inget fart övertag över de andra båtarna utan hade en medelfart varken bra eller dålig. Men återigen kan vi inte taktiskt segla så vi kommer ut från knipor utan blir fast och blir där med lite efter de andra. Ofta kommer vi i läge att i lä seglar båtar högt och i lovart lågt och snabbt där i mellan vart vi fångade och inlåsta. Vi seglar på fart och hoppas att vi har valt rätt spår till nästa märke. När vi gick bra kom vi loss från andra ganska tidigt på första kryssen och fick segla vårat race.

Efter lördagen var vi sist och tyvärr blev det även slutresultatet.

Nu väntar div 1 för de som vill vara med. Själv ska jag göra paus från allt ”div 1” Allsvenska seglande och satsa på J/70 entyp och lite SRS. Jag känner att detta var ett misslyckande från min sida och därmed vill låta andra få chansen att göra en bättre insats.

Detta är min åsikt som kanske inte stämmer helt och jag kanske gör helt fel analys. Jag tycker ingen i båten var sämre än andra men vi som team räckt inte till denna gången.

Det vi skulle behöva är att vara med andra bra seglare som kan de vi saknar särskilt i hård vind.

Jag vill be om ursäkt om denna text sårar någon annan i båten om så är inte det min mining utan mer försöka förstå vad vi saknar.

/Mårten