På land redan?

Idag gick vi tillbaka till marinan/gästhamnen i Ardfein. Efter ett telefonsamtal hade vi fått klartecken på att de kunde låta en tekniker lyssna på vår motor som har ett vibrerande ljud. Teknikern kunde precis som vi höra ljudet bättre på utsidan av skrovet än inuti. Han kunde också känna vibrationen genom att hålla en hand på drevet.

Eftersom de inte kunde fastställa orsaken beslutade AK och jag att lyfta båten och kolla, vi vill inte tappa propellern på Nordsjön.  Det blev till slut ett studiebesök i att använda en sublift. Man behöver en lång, bred och flack ramp, som dessutom måste ha ett urtag för kölen, annars måste man ha en sjukt lång ramp och subliften typ försvinner helt under vatten. Dessutom behöver man en brygga med en utdragbar landgång för att kunna komma på och av båten innan den körs upp eller sjösätts.


Det här var inte dagen för svenska maskiner, för nu gick subliften sönder. Båten kom inte helt upp ur vattnet och en gummibåt fick användas för att inspektera propellern. Vi såg att offeranoderna på själva propellern var slitna, men det vibrerande ljudet kom från den tvådelade offeranoden som sitter på drevet. En av två skruvar var kvar och den kvarvarande var väldigt lös. Tur att vi lyfte och kollade. Hade vi fortsatt hade det lossnat helt. Kanske halvorna hade skadat propellerbladen i så fall, om inte annat hade drevet kunnat skadas av galvaniska strömmar. Varvet fixade fram en ny skruv, nya offeranoder till drevet samt lite locktite så att inte felet skulle uppstå igen. Efter en hel del meckande fick de fart på subliften så att de kunde sjösätta Ocean igen, skönt att vi hittade och kunde fixa felet!


På eftermiddagen besökte vi den lilla lokala lanthandeln, senare på kvällen puben. Till slut en riktigt lyckad dag!

En reaktion på ”På land redan?”

  1. Skönt att ni hittade skramlandet!
    Antar att ni tvättade under också, så hon blir riktigt snabb på hemresan 🙂

Kommentarer är stängda.