15/6 Shorthandmästare

Årets Shorthandmästare är Kim och Mårten i en Albin Nova.

Det är inte lätt att fixa bana 15 minuter innan start vrider den friska vinden 90 grader. Så starten som låg bra blev halvvind. Första kryssen blev en öppen bog. Sedan vred vinden till nord och detta p.g.a ett regnväder norr om staden. Efter ett tag blev det stiltje innan en mycket svag och varierande sydvind kom och gick.

Starten tog Firsten och tågade på i den friska vind som rådde i start och vi hängde på och fick innerplats på Tonys J/70 som hängde på. Alla var väldigt samlade under första halvvinden. nästa mer brantare bog åkte Firsten ifrån och vi efter resterande tappade lite granna. På slutet vred det not norr och vi fick kryssa upp till märket. Nu avtog vinden och blev snart helt stiltje. J/70 seglade om oss i lovart med en snabbare hissad gennacker och for iväg lite framför oss. Denna bogen gick vi alla ganska jämt efter att båtarna efter oss fick lite bättre vind i slutet. Nästa bog var kryss i bleke och min sämsta genomföra bog. jag tappade på många båtar lite granna. Sista bogen i i mål hade vi flax med vinden och hängde på toppen och släppte bakre båtarna. Vi hade vind hela bogen liksom Janne i J/70 som seglade lite fortare än oss. Först i mål var Firsten, Tony sedan Janne och jag.

Jag vann denna dagen mer 27 sekunder och hade lite mer flyt än andra båtar. Flyt att vinden häll i sig ända in i mål medans Firsten låg i framkant av vinden och fick mindre vind.

Största överraskningen idag var att Bavarian hängde på bra i den lätta vinden.

Typisk kappsegling i stiltje.

/Mårten