Resultat efter Mariefredsturerna

Lördagen den 17 Augusti ”Mariefredsturen” Som låglysare är det alltid stressigt att bli jagad av flera båtar. Dock var det endast Anders båt som startade i närheten. Övriga höglysare startade en halv Björkfjärd efter mig vilket kändes skönt. Vinden var mellanvind i början och avslutades med en kryss med vindbyar upp till 11m/s. Min tanke i loppet var att inte tappa allt förmycket under första sträcken och bara jag kommer ut på kryssen ner mot Mariefred skulle detta kunna bli en trevlig dag. Hela gänget kanske inte såg fram mot en hård kryss men med Novan går väldigt bra i hårt kryss och när inte Uffe eller smaragder är här kändes det som min delsträcka. Vinden var från syd och vinden var lite öppen över Björkfjärden. Anders och co verkade inte ta in på mig och det kändes tryggt jag ökade sakta avståndet till dom hela tiden. Efter Björkfjärdensåg jag en fiskljuse dyka ner i vattnet och ta en fick vilket var et trevlig syn. Jag var lite orolig för att det skulle läa längre fram i sundet allt för mycket så att de skulle i lättare vindar ta in mitt försprång. Men som tur var det lagom med vind i sundet och jag kom igenom ganska lätt öven fast ångbåten Mariefred försökte ta min vind i ett kritiskt läge. På Mariefred var det några ”kinesser” som vinkade glatt. Efter sundet började kryssen. I sista lä fixade jag trimmet sedan var det bara att börja segla. Att segla kryss är underbart roligt. Jag gick extremt högt i den hårda vinden och seglade 60% med stort inslag i focken för att spilla kraft i seglerna. Jag gick högt men inte allt för fort. efter ha seglat två ben dök första höglysare upp och det lite tidigare än jag hade tänkt. X-412 kom som ett jehu med kanske inte så bra höjd. Efter X-412 kom Hanse, var är Janne och Göran? De kom lite senare. Efter en stund ser jag att X-412 har svårt i vinden och måste reva samtidigt som jag inser att de inte kommer ifatt. Mitten av kryssen är vinsten redan klar. Nu kommer nästa fråga när ska man gå i mål? Hur nära 14:10 skulle jag komma i mål? Utan omräckning var jag klar vinnare med omräckning vet man ingenting. På slutet gick det snabbt för mig då min höjd gör att jag kan gå från småöarna direkt rakt i mål. Jag gick dessutom överhögt för ett halvvinda i mål. Jag gick mål 13:53 tog ner seglerna och fixade till båten. Andra båten kom imål 14 minuter efter mig och då vart det tätt mellan båtarnai målet. Sist men inte minst kom oturs Göran som fick en tamp som låste rodret och toppen av all gjorde han frivarv runt några små öar. Jag tror de flesta var möra efter en bra dag på sjön. Söndag 18 augusti ”Mariefredsreturen” Idag ska jag inte vara först och bli jagad tänkte jag. Men de andra verkade vänta på att jag skulle ge mig av. Jag startade först minuten före Göran och två föra Anders co. Idag är det åter syd men mer vind än gårdagen. Ingen valde att segla med spinnaker. Det började med medvind och jag som seglar själv hade svårare än alla andra att spira focken. Men jag lyckades hålla Anders co bakom mig samtidigt som Göran sakta sakta kom ifatt. Jag hoppades att det skulle bli en hård kryss på Björkfjärden för att kunna hänga på Göran men det bidde inte så. Göran var 150m framför mig efter länsen och tog några meter i sundet. Anders hölls sig efter mig och Janne tog nog inget på mig under länsen. Efter sundet vissade det sig att man kunde släppa lite på focken och storen. Hopplöst med Nova när man måste falla av till bebevind istället för dikt bidevind. Vinden var hård och både jag och Göran hade svårt i vinden och båten skar upp många gånger i den hårda vinden. I bidevinden gick Göran ifrån mig medans Janne kom ifatt. kändes som de hade konstant avstånd mellan dessa och jag närnade mig Janne medans Göran gick ifrån. Att segla bidevind är inget för Nova men farten var god men nu är vattenlinjelängden viktig och då är det bra att ha långa båtar. Göran var långt framför mig men var tvungen att slå i i mål och då visade de mig att jag skulle hålla upp för att slippa dessa slag. Jag hade svårt att se målet och då är det bra att ha båtar för en. Janne tappade på slutet mot mig när det vart riktig kryss. Jag trodde inte jag skulle slå varken Janne eller Göran men jag visste inte riktigt när de startade eller gick i mål. Denna dagen var mycket jobbigare att segla och mitt gamla stor fick mycket stryk i hårda vinden. När man är själv hade jag inte en chans att reva storseglet utan jag fick spilla så mycket vind det gick. Efter mål gick seglerna ner direkt för att slippa mer slitage på storen. Efteråt vissade det sig att Göran inte var tilläckligt långt framför mig utan jag vann även denna dagen. X-412 som startade någon timme efter oss andra hade inte seglat snabbare än oss andra. En helg i Novan tecken. Nu har Novan vunnit 8 raka segrar i EBK cupen. Nu blir det två seglingar i X-372 som väntar, ska segrarna fortsätta?