Finska Mästerskapen, dag2

Värdens mest erfarna blåbär, det är VI !

Teoretiskt vet vi hur det borde gå till; förberelser, starten med lucka i lä, gå i fri vind, slå på vindskiften, osv. Men något saknar vi i det praktiska, tipspeng till den som kan ge en lösning på det !

Vi startar långt ned i lä, kryssar hela första kryssen i fri vind, rundar ändå näst sist upp vid kryssmärket. Hur kunde så många veta att lästart var sämre denna gån och att babordskanten var värdelös. Så där höll det på idag igen, 37,37 och 19 var placeringarna.

Då har starter, rundningar och manövrar gått allmänt bra. Vi saknar dock något när vi hamnar långt ned, vi seglar inte upp oss som toppbåtarna kan göra. Ligger vi dock med i mitten från början, då kan man hålla sig där. Första kryssen är A och O, där gäller det var med, där avgörs utgången av racet.

Sedan skall sägas, det är inte lätt i dessa stora startfält med fullt av rutinerade seglare. Finns finnar som är med med erfarenhet från Volvo Ocenan, Americas CUP och Match Racing Världscupen.

Hur som helst vi är inte helt nedslagna, det är trevligt här. Bra med vind, fint väder och trevliga människor. Igår var vi dessutom och lyssnade på högoktaning balkan punk, tänkte det skulle vara en bra uppladdning inför dagen. Kanske inte hjälpte så mycket men kul ändå. Nu väntar vi på regatta middag nere vid ÅSS hamnen, vilket alldeles säkert också blir trevligt.

Sedan skall vi ta ännu mera lärdom av erfarenheterna i morgondagens 2 avslutande seglingar och avsluta bra.