SRS kvällssegling 17 maj

Lite udda segling denna gången men ändå traditionell.

Svårt att lägga bana på våran fjärd när vinden vill komma tvärs. Udda med denna segling tre J/70 och en stor båt en liten båt.

Denna afton var det nordlig vind. Vi trodde vi skulle gå snabbarte i den ganska friska vinden runt banan och hade först två stora varv sedan en kortare krysslänsbana. Nu ha vi bara två varv och vi fick tyvärr en traditionell triangelbana med tre bogar. Svårt för båtar att segla om. Lars co. lyckades en gång segla om på en sträckbog genom större segelyta. Den enda bogen som inte var sträckbogar var medvinden som blev vettig. Här kunde man välja lite olika vägar. Vi var först nästan hela tiden och kunde hålla de andra J/70 bakom liksom de övriga båtarna. Firsten var tidvis ikapp oss i början. Men det är svårare att sätta gennacker på en 34.7 än en J/70 och de tappade i manövrarna. Vi bjöd in de andra i början genom att försöka segla gennaker på en brant halvvind men det gick inte i den tidvis friska vinden som rådde i början. Tyvärr tappade 606 tidigt oss andra med sitt låga SRS tal. Vinden blev svagare med tiden och den gynnar ej låg SRSare.

Team Gullan hängde på oss under hela racet och vi hade kamp runt hela banan och det gjorde att vi inte fick göra några missar i båten. Vi gjorde en taktisk bra kappsegling med få misstag och kunde hålla de andra bakom oss. Di kom först i mål och vann kvällens segling. team Gullan två och Team Jungfrusund trea. Storbåten kom fyra och lillbåten 606 kom sist. För var 606 sportbåt nu har båttypen kommit sist två gånger. Kanske det beror på allt för liten del kryss och läns bogar. Både förra gången och denna gången var halvöppna bogar mer än 50% av banan. Dags för mer kryss/läns nästa gång?

Jag hoppas att nästa torsdag skall min Nova vara seglingsklar. Det beror mycket på hur helgen arbete fortgår. Jag ska få dit nya fiolstag och det är mycket arbete kvar att göra.

/Mårten