SM J/70 Halmstad

Vilken helg en av topp SM för mig. Det är inte ofta man planar med segelbåt i 31 graders värme. Vi åkte ner på torsdagen och hann få en eftermiddagsträning mot Team Gullan. Denna afton blåste det mycket bra vindar inifrån land och vi kunde plana på medvinden. Roligsegling och varmt väder med solsken. Vi hade hyrt en del i en villa till båda besättningarna. På torsdagskvällen åt vi middag hemma och fick i oss lite dricka. Vi pratade segling innan sängen kallade.


Fredag:
Började ganska tidigt och kom ut på förmiddagen för en träning. Vinden var svagare än dagen innan och dat var kallare ca 18 grader. Vi körde mycket fartträning mot Gullan och vi hade samma fart i båtarna. Vi testade skärningsvinkal, Spänning i riggen och trimning. Hade kontakt med varandra via VHF och pratade om vad vi hade gjort och kände. Via 2 tiden gick vi in och åt pizza. På eftermiddagen Var det ett testrace ”turnup”. För vår del gick den väldigt bra och vi var officiellt 6 i mål. Några båtar hade avvikit innan mål ”vidskepliga seglare”. Vi trodde vi var 8 i mål.
Kvällen gick vi ut och åt en bit


Lördag:
Vinden var svag till måttlig vädret toppen ca 24 grader och sol. Vinden var under hela SM lite i underkant men ganska OK. Tidvis hade vi svaga vindar. Första racet gick bra vi var med inte i topp men ganska högt upp. Vi hade bra fart i båten särskilt på kryssen. Vi gjorde inte stora misstag i båten och vettigt vägval.
Nästa race gick det inte bra sämre vägval gjorde att vi inte fick något bra resultat vi kom 26. Team Gullan hade bättre vägval och gjorde sin bästa placering på en 17 plats vilket var bra.
Nästkommande två seglingar hade vi flyt i båten och gjorde massa bra vägval och hade en riktigt bra period placering 8,3. Tredje platsen var vi 5 i mål. Men efteråt visade det sig att två hade tjuvstartat som kom före oss. Team Gullan hade det svårt och de har farten i båten men gjorde tyvärr mindre bra taktik och manövrar på banan och låg i bakkant av fältet. De har lite mer att lära sig om ”schacket inom bankappseglingen”’. På kvällen var vi på en riktigt trevlig regattafest. Vid hemgång hittade vi ett ställe med blinkande lampor och där tog några en drink. Jag tog en Chili frukt från en drink och den var skitstark. Det gick år en liter vatten att släcka branden i munnen.

Söndagen:
Svag till måttligvind och solsken och denna dag var det varm igen ca 30 grader på land. Vi genomförde 3 delseglingar och det gick fortsatt bra för oss med en sämre segling och två jätte bra.
Sista seglingen kom vi 4 i mål efter en dålig första kryss och dessutom körde vi på en boj och fick ett straff. Men på första länsen gjorde vi ett toppen vägval och var i topp. Sedan på kryssen gick vi ut på samma sida och helt plötsligt var vi trea. På Slören var vi jagade av en av Ålänningarna ”Henti” Henrik Lundberg. Vi hade bättre fart på kryssen men medvinden tuggade han i fatt och förbi och vi fick försvara vår 4 plats i mål.

Summering:
Otroligt roligt SM med bra sammanhållning inom EBK och vi hade riktigt bra flyt i båten och gjorde vårt bästa SM på många år. Hoppas att det blir lika trevlig på MN i Sandhamn.

Tyvärr var det mycket strul på vägarna hem och det blev en sen kväll innan vi var hemma.

Resultat:
http://www.svensksegling.se/globalassets/j70-forbundet/dokument/resultat/2018/j70-sm-2018.pdf

 

Bilder och filmer i massa finns på Facebook sök J/70.
/Mårten