Finska Mästerskapen dag3

3e dagen bjöd åter på ett strålande seglingsväder, med vind och sol och summerar vi dessa dagar så har det ju varit fantastiskt kul och mycket lärorikt.

Vår placeringar sista dagen blev 18 och 29, så det var väl OK. Man kan konstatera att topp 10 är en klass för sig, sedan kommer ett gäng som är strax under toppen, men kan slå sig in i toppen ibland. Sedan kommer den stora gruppen, där vi nog ändå ingår, där kan man komma allt mellan 15 och närmare 40, helt beroende på hur väl man lyckas och hur lite misstag man gör. och sedan kommer ett gäng som ligger för det mesta längst ned i resultaten.

Vi kunde väl konstatera att med ett lite mer konservativt seglande kan vi nog unvika 37e platserna. Det innebär att vi på kryssen ligger hyggligt mitt ibanan och unviker att helt köra bort oss på någon kant, samtidigt som vi då heller inte har chansen att plocka extra meter med lite flyt på en kant. 18e platsen kom efter en bra start och att vi fick segla fritt på första kryss, sedan var det bara att flyta med i mitten, slå på vindskiften när möjlighet fanns och 18e platsen var säkrad. Sista racet när vi kom 29a började liknande, bra start och hyggligt fritt seglande i banans mitt, men när vi kom upp till märket kom ett helt gäng båtar in före oss ute från styrbords kanten, där de tjänat en del på fördelaktiga vindar. Då låg vi längre ned och då är det inte lätt att försöka göra någonting åt det. Väl in på nästa kryss är det så mycket båtar som stör vindarna framför, så det omöjligt at få en ren segling. Då är det kanterna som gäller.

Totalt i tävlingen blev det 3 ålänska båtar i topp, följt av de bästa svenska båtarna. Det var 20 svenska båtar med och intressant är att man reser med 606an från stora dela av Sverige för att deltaga. För vår del blev det till slut en blysam 32a plats toalt. Så vi nådde inte målet att bli minst 30a.

Hur som helst, detta var en bra genomkörare inför SM senare i sommar. Där ser idag motståndet ut att bli lite lugnare då många av de ålänska toppbåtarna och även några svenska inte kommer deltaga. Men mitten gänget blir väl desto större, det är idag 53, varav 4 EBK båtar anmälda till SM.